Cebula to warzywo znane człowiekowi już od wieków. Z powodzeniem uprawiano ją już w starożytności. Pomimo upływu lat, nie straciła na popularności i wciąż chętnie po nią sięgamy.
Ma szerokie zastosowanie w kuchni - dzięki swoim walorom smakowym ciężko wyobrazić sobie bez niej wielu zarówno tradycyjnych, jak i bardziej wyrafinowanych potraw. Przygotowywana na wiele sposobów – gotowana, marynowana, karmelizowana, przyrządzana na ruszcie czy patelni grillowej. Często wykorzystywana jest jako dodatek w celu nadania potrawie charakteru. Warto wiedzieć, że smaczne danie można przygotować też z cebulą w roli głównej. Przekonaj się sam!
Aromatyczna i rozgrzewająca, czyli zupa cebulowa
Pochodzi z Francji, ale popularnością cieszy się także w Polsce. W wersji klasycznej podawana jest najczęściej w formie zapiekanej, w towarzystwie serowych grzanek. Jej miłośnicy cenią ją za niepowtarzalny smak, który uzyskuje się za sprawą wołowego bulionu i dodatku białego wina. „W tym daniu cebula jest skarmelizowana, co w jeszcze większym stopniu wydobywa z niej aromat. Zupa ta swój niezwykły smak zawdzięcza także przyprawom – warto dodać tro-chę tymianku, czosnku czy ziela angielskiego”, opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. „W połączeniu z grzankami to prawdziwa uczta dla podniebienia. A dobrym sposobem na przyrządzenie grzanek jest pomieszanie sera gruyere z tartym parmezanem”, dodaje. Dla osób, które preferują nieco łagodniejszą wersję, poleca się przygotowanie zupy z młodej cebuli.
Zupa cebulowa z pomidorami
czas przygotowania: 60 minut
ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Faszeruj to, czyli nadziewane cebule
Większość z nas cebulę kojarzy jako dodatek do nadziewanych papryk czy cukinii. Jednak ze względu na swój owalny kształt i strukturę sama także świetnie nadaje się do faszerowania. Warzywo to świetnie komponuje się z mięsem mielonym. Dla osób będących na diecie wege-tariańskiej poleca się natomiast pieczarki, które znakomicie komponują się z cebulą. Do farszu warto wykorzystać też ryż, dzięki czemu posiłek będzie nie tylko wartościowy, ale i sycący. Warto pamiętać o odpowiednim przyprawieniu, gdyż cebula poddana procesowi pieczenia staje się łagodniejsza w smaku.
Cebula nadziewana pieczarkami
czas przygotowania: 45 minut
ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Szybkie i smaczne przysmaki cebulowe
W sytuacji, kiedy spodziewamy się gości i nie chcemy kogoś przywitać chipsami czy innymi - niekoniecznie korzystnymi dla naszego zdrowia - przekąskami, postawmy na cebulę! Nie dość, że zadbamy o domowy budżet, to przy okazji zaskoczymy swoją kreatywnością. Dobrym rozwiązaniem są cebulowe krążki, tzw. onion rings – obtoczone w chrupiącej panierce, z dodatkiem dipu, np. z jogurtu. Warto wspomnieć tu także o cebulowej focacci, która stanowi alternatywę dla chleba i sprawdza się jako pyszny dodatek do sałatek czy zup.
Cebulowe krążki (onion rings)
czas przygotowania: 15 minut
ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Focaccia z cebulą
czas przygotowania: 60 minut
ilość osób: 6
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jak widać, cebula nie musi być tylko dodatkiem do dań, lecz można ją także uczynić głównym bohaterem naszej kuchni! Wykorzystajmy sezon na tanią cebulę – przygotujmy aromatyczne i rozgrzewające przysmaki. Smacznego
![]() |
Powiat węgorzewski - siedzibą jest Węgorzewo. Powiat znajduje się w województwie warmińsko-mazurskim. Powiat powstał w 2002 roku. Sąsiaduje z trzema innymi powiatami: gołdapskim, giżyckim oraz kętrzyńskim. Zaliczają się do niego następujące gminy: Węgorzewo, Budry, Pozezdrze. Na obszarze 693 km² mieszka tu 23 tys. osób, z czego 6,1 % ludności powiatu stanowi mniejszość ukraińska. Gospodarka to przede wszystkim rolnictwo. Największe atrakcje turystyczne znaleźć można w stolicy powiatu. To tu znajduje się późnogotycki kościół św. Piotra i Pawła z XVII wieku, a także zamek krzyżacki wybudowany w 1398 roku. Podziw budzi również Ratusz z XIX wieku.
|
Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola